sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Palmusunnuntai: Hoosianna


Palmusunnuntain evankeliumiteksti löytyy Matteuksen evankeliumista.

Matt. 21: 12-17:
   Jeesus meni temppeliin ja ajoi kaikki myyjät ja ostajat sieltä ulos. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat ja sanoi heille: ”On kirjoitettu: ”Minun huoneeni on oleva rukouksen huone.” Mutta te teette siitä rosvojen luolan.” 
   Jeesuksen luo temppeliin tuli sokeita ja rampoja, ja hän paransi heidät. Mutta kun ylipapit ja lainopettajat näkivät, mitä kaikkea hämmästyttävää hän teki, ja kuulivat lasten huutavan temppelissä: ”Hoosianna, Daavidin Poika!”, he suuttuivat ja sanoivat hänelle: ”Kuuletko, mitä nuo huutavat?” ”Kuulen”, vastasi Jeesus. ”Ettekö ole koskaan lukeneet tätä sanaa: ”Lasten ja imeväisten suusta sinä olet hankkinut kiitoksesi”?” Hän jätti heidät siihen, meni kaupungin ulkopuolelle Betaniaan ja oli siellä yötä.

Useimpina vuosina palmusunnuntaina evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen saapumisesta Jerusalemiin. Aasi, palmunoksat, Hoosianna – kaikki ovat varmasti kuulleet kertomuksen. Pystyn vieläkin kuulla epätahtisen kapuloiden kopsotuksen ja kirkkosalillisen ala-astelaisia laulamasta nuotin vierestä Tiellä ken vaeltaa. Tänään evankeliumissa Jeesus ei kuitenkaan ratsasta eikä palmuja mainita sanallakaan. Aasiepisodi on tapahtunut juuri ennen tämänpäiväisen tekstin kertomusta. Siinä Jeesus on Jerusalemin temppelissä, häätää sieltä rahanvaihtajat ja parantaa ihmisiä.

Tänä sunnuntaina kadut täyttyvät pienistä noidista. Palmusunnuntai on kirkkovuoden merkittävimpiä lasten juhlia, ehkä merkittävin heti joulun jälkeen. Päivän pointti ei kuitenkaan ole suklaa ja pajunkissat, eivät edes noidat. Mutta lapset ovat merkittävässä roolissa päivän tekstissä. Evankeliumissa juuri lapset uskaltavat huutaa hoosiannaa ja aidosti ihmettelevät ja ylistävät Jeesuksen tekoja. Ja siitäkös ylipapit ja lainopettajat mielensä pahoittivat. Jeesus Nasaretilainenko muka olisi kauan odotettu messias, Daavidin poika? Jeesus, puusepän poika ja ties minkä spitaalisten ystävä? Niin varmaan.

Niin kuitenkin kävi, että kertomuksen lapset olivat oikeassa. Tänä palmusunnuntaina mekin saamme olla lapsia. Saamme laulaa hoosiannaa ja tietää, että Jeesus on Daavidin poika, pelastaja.


 

(kuva, teksti: Tuuli)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 
{ Blog design by Tasnim }